Дали електрическата мрежа - високо и ниско напрежение, може да издържи,

...
Дали електрическата мрежа - високо и ниско напрежение, може да издържи,
Коментари Харесай

Ако се топлите с климатик, не пускайте с него сешоар и бойлер

Дали електрическата мрежа - високо и ниско напрежение, може да издържи, в случай че хората се отопляват всеобщо на ток през зимата, или има риск от режим - този въпрос ще занимава високите етажи на властта в страната в идващите дни. Министерството на енергетиката към този момент е имало среща по въпроса с Електроенергийния систематичен оператор и електроразпределителните сдружения и топлофикациите.

В четвъртък пък Кризисният щаб за ограниченията в енергетиката ще заседава тъкмо по тематиката за отоплението с ток. Вицепремиерът и ръководител на щаба Христо Алексиев сподели за “24 часа ”, че ще разработят и вид, в който хората се отхвърлят от парно и газ и минават на ток, с цел да им е топло през зимата. Щели да се набележат решения, макар че Алексиев не допуска да има проблеми.

Зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков също е оптимист, че мрежата няма да се претрупа, само че отчет с прогнозите ще бъде възложен на спешния щаб. От Електроенергийния систематичен оператор считат, че огромната мрежа има потенциал да поеме товар и не чакат проблеми. ЕСО ще приключи до началото на отоплителния сезон нов електропровод на 110 киловолта от подстанцията в Курило до подстанция “Металургична ” при Кремиковци и по този начин ще усили мрежата в западната част на София.

В североизточната и в югоизточната част на страната не се чакат огромни проблеми от претоварване. Във Варна да вземем за пример дребна част от семействата употребили парно и газ. Дори те да минат на ток, не се очаквало огромна игра на електрическия товар през зимата. Тамошното енерго, обаче, ще търси информация от газоразпределителните сдружения за броя на клиентите им, с цел да е квалифицирано за вероятно вдишване на товара от потреблението им, в случай че минат на ток.

Проблемът е в София, в случай че основна част от над 400 000 семейства, които употребяват парно, минат на ток.

Високите цени на газа и повишаването на парното от 1 юли с близо 40% в София с алтернатива за следващо нарастване, евентуално ще накарат част от хората да употребяват електрически печки или климатици за отопление през зимата. Още в края на предишния сезон хора, които са вложили в газови котлета и съоръжения, стопираха този тип отопление и употребиха ток.

Председателят на Агенцията за енергийно стабилно развиване Ивайло Алексиев споделя, че цената на газа пораства не за първи път и тези хора са готови с различно отопление като да вземем за пример климатици. Те били към 120 000 семейства, тъй че нямало да натежат на електрическата мрежа. От “Електрохолд ” се въздържаха от мнения и от прогнози.

Експерти, обаче, разясняват, че е допустимо в някои региони на София да има повреди за малко време, в случай че се претрупа мрежата на ниско напрежение. Това може да се случи в старите квартали на столицата. Другата заплаха е при прекосяване на доста хора в един блок от парно на ток е да се претрупва вътрешната апаратура на постройката. Това още веднъж е проблем най-много за кооперации, строени преди най-малко 40-50 години и където кабелите не са заменени. Донякъде успокоително било това, че в част от тези здания не са заети всички жилища. Енергиен специалист дава образец с кооперацията, в която живее - от 18 жилището в нея 8 са обитаеми. Така че нямало да има проблем там, даже всички да се отопляват с ток.

Но там, където блоковете са цялостни, би имало проблем, в случай че работят по едно и също време електрическа печка или климатик и други уреди. Ако жилището е с апаратура от 6 киловата мощ, основният предпазител на таблото може и да падне поради претоварване, в случай че се включат 4 уреда, които са с мощ от 1,5 киловата и нагоре. И може да се окаже, че стартирането на климатика по едно и също време с бойлер и сешоар за коса ще е съвсем невероятно.

Обикновено топлофицираните жилища са присъединени на мощ сред 4 и 6 киловата, а нетоплофицираните - сред 8 и 10 киловата. Така е по нормативните документи за създаване на здания. Така че с включването на няколко уреда по едно и също време плюс електрически за отопление или бойлер може да се провокира прекъсване на тока, дава образец проф. Валентин Колев - декан на Електротехническия факултет в Техническия университет. Ако в жилището по едно и също време са включени доста уреди и претоварите мрежата, ще изключи основният бушон, само че е допустимо и да прегори кабел и даже да се възпламени, показва професорът.

При претоварване в доста жилища може да изключи основният бушон на електромерното табло на етажа или на постройката. Ако пък няколко здания са минали мощността си, това може да докара до повреда в трафопоста.

И шефът на Агенцията за стабилно енергийно развиване Ивайло Алексиев приказва за поведенческа просвета при прилагане на електроуредите. Хората трябвало да вършат сметка какво включват, с цел да не изгърми бушонът, не било целесъобразно по едно и също време да работят печка и бойлер. Ако притежателите на тристайно жилище желаят да минат от парно на ток, ще би трябвало да купят най-малко два климатика, което е сериозна инвестиция. И въпреки всичко при енергийноефективни уреди потреблението на електрическа енергия е три пъти по-малко, в сравнение с с стандартните радиатори и духалки. Според него най-ефективният метод е отоплението с термопомпа въздух-въздух, каквито са климатиците. Вече се предложили и термопомпи, които загряват водата в бойлер.

Къщите са с по-големи благоприятни условия за избор. При тях може да се употребява термопомпа, слънчеви панели на покрива за затопляне на вода и за тока у дома, с които да се подкрепят сметките. Топлинни счетоводители пък считат, че няма да се случи всеобщо отричане от парното. Хората най-малко ще си запазят топлата вода. Но пък споделят, че може да се икономисва парно и по този начин да се понижават сметките. Така че енергоспестяващите ограничения, които се предлагат от всяко сдружение в енергетиката, било редно към този момент да се ползват, с цел да се понижи потреблението. Като да вземем за пример препоръките за освобождението на радиаторите от мебели пред тях или от облекла по тях, проветряване след прекъсване на термовентилите, заспиване в по-студена стая и така нататък

Вестник “24 часа ” нееднократно е писал и за огромните разлики в сметките за парно в постройките, което зависи от това дали го употребяват всички, или с такова отопление са останали няколко жилища. Евентуалният отвод през този сезон несъмнено ще докара до повишение на сметките на тези, които употребяват парно. Уредите с отдалечен доклад и месечното отчитане е друга опция за надзор на потреблението, считат от компаниите за дялово систематизиране.

Въпреки че показват неналичието на терзания, се оказва, че никое от електроразпределителните сдружения не знае мощността на битовите консуматори. Някои от тях още веднъж припомнят за таксата мощ, която заплащат бизнес клиентите им. Когато са почнали да ги таксуват за действителната мощ, се освободила 50% отпреди декларираната, което е дало опция да се причисляват възобновими източници.

Електроразпределителни компании упорстват да се вкара и за бита, станалата известна като такса електромер, тъй като в този момент тези разноски влизат в сметките на всички. Отново се дава образец с вилите, до които се доставя електрическа енергия, а са населявани по месец в година. Експерти позволяват, че желаното от Европа 15% понижение на потреблението на газ у нас ще пристигна по натурален път от битовите консуматори. Но не се чака всеобщо завъртане на вентилите, а по-скоро композиция на парно с климатици.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР